Ruhapénz és annak elszámolása

igazodj

"Remélem ez is olyan gyorsan jön, mint a cafeteria!"

2012. évben a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai részére biztosításra kerülő ruházati utánpótlási illetmény (továbbiakban: ruházati illetmény) elszámolásával kapcsolatos feladatokat a 71/2011. (XII.31.) BM rendelet, és a 19/2012. (IV.11.) BM rendelet (továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

A Rendeletekben foglaltak alapján az alábbiakról tájékoztatom.

 

A hivatásos állomány tagjának a ruházati illetmény felhasználását ruházati termékekről szóló számlával kell igazolnia. Ebben az esetben a ruházati illetmény a személyi jövedelemadó szempontjából természetbeni juttatásként kiadott munkaruházatnak minősül.

A ruházati utánpótlási illetmény felhasználását igazoló számlával az igényjogosultnak tárgyév október 30-ig kell elszámolnia. Az adójogszabályok határidejének betartása érdekében a kifizetésre került összegről szóló számlák határidő előtt is leadhatóak.

Amennyiben az időarányos ruházati illetmény kifizetésére tárgyév október 01. és december 01. között kerül sor, az igényjogosultnak a kifizetett összeggel 30 napon belül el kell számolnia. A decemberi illetménnyel történő kifizetést az érintett hivatásos állományú még a tárgyévben számlával köteles igazolni.

Az adott naptári évre szóló adószámmal ellátott számviteli szabályoknak megfelelő ÁFA-s számlát annak a szervezeti egységnek a nevére kell kiállíttatni, amely a ruházati illetményt folyósította.

A gazdasági szervek átalakítására tekintettel a 2012. 01. 01. és 2012. 03. 31-e közötti időszakra, az ORFK 1145 Budapest, Róna u. 124. számra kiállított számlákat elfogadjuk.

→ ORFK:

1139 Budapest, Teve u. 4-6.                      adószám: 15720890-2-51 

→ Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóság:

1145 Budapest, Róna u. 124.                    adószám: 15797759-2-51 

→ NNI: 

1062 Budapest, Aradi u. 23-25.                adószám: 15723130-1-51 

→ BSZKI:

1087 Budapest, Mosonyi u. 9.                   adószám: 15723185-2-51 

→ BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság:

2094 Nagykovácsi, Nagykovácsi u. 3.       adószám: 15789226-2-51

 

A ruházati illetmény terhére számla ellenében a rendőrségnél rendszeresített egyenruházati termékek és polgári ruházati termékekszámolhatóak el.

A számlát elszámolás céljából a Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóság Műszaki és Fenntartási Szolgálatra (1145 Bp., Róna u. 124.) kell benyújtani.

Ha az igényjogosult nem, vagy csak részben számolt el nyugtáival, a ruházati illetményt folyósító szerv gondoskodik a számlával nem igazolt összeg után megfizetendő adó- és járulékterhek havi illetményből történő levonásáról.

Az év közben leszerelő, vagy felfüggesztésre kerülő kollégának időarányosan visszafizetési kötelezettsége keletkezik a határozatban szereplő időpont alapján.

Az illetmény nélküli szabadságát 2012. évben megkezdők esetében a túlellátás összege a következő ruházati illetményből kerül levonásra.

Az elhunyt hivatásos személy részére kifizetett ruházati illetményt visszatéríteni nem kell. Amennyiben még nem történt meg a kifizetés, a ruházati illetmény összegét az örökös részére kell folyósítani. Az összeg adó- és járulékterhét a kifizető hely biztosítja.

A ruházati illetmény terhére, számla ellenében – a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet 11. számú melléklete szerint – az alábbi egyenruházati és polgári ruházati termékek vásárolhatók.

A férfi-, illetve női állomány csak saját nemének megfelelő ruházattal számolhat el.

Férfiak:

Szolgálati és gyakorló egyenruházat (kizárólag egyenruházati boltban vásárolt), társasági öltözet (a rendőrséggel szerződésben álló gyártótól vásárolt), hosszú/ rövid ujjú ing, hosszú/rövid ujjú póló, mellény, hosszú/rövid ujjú pulóver, kardigán, nyakkendő, hosszú nadrág, rövidnadrág, zokni, lábbeli (félcipő, szandál, csizma, bakancs), atlétatrikó, alsónadrág, sapka, sál, kesztyű, öv, táska, télikabát, átmeneti kabát, ballon kabát, öltöny, zakó, hosszú ujjú szabadidő felső, hosszúszárú szabadidő alsó, edzőpóló, sporttrikó, edzőnadrág, sportcipő.

Nők:

Szolgálati és gyakorló egyenruházat (kizárólag egyenruházati boltban vásárolt), társasági öltözet (a rendőrséggel szerződésben álló gyártótól vásárolt), hosszú/rövid ujjú blúz, hosszú/rövid ujjú póló, mellény, hosszú/rövid ujjú pulóver, kardigán, hosszú nadrág, rövid nadrág, halásznadrág, szoknya, zokni, harisnya/harisnyanadrág, lábbeli (félcipő, szandál, csizma, bakancs), kombiné, kombidressz, trikó, melltartó (sport melltartó), alsó, sapka, kalap, sál, kendő, kesztyű, öv, téli kabát, átmeneti kabát, ballon kabát, kosztüm (nadrágkosztüm is), hosszú ujjú szabadidő felső, hosszúszárú szabadidő alsó, edzőpóló, sporttrikó, edzőnadrág, sportcipő.

Nem fogadhatók el azok a számlák, amelyeken bevásárló zacskó, fürdőruha, úszónadrág, papucs, törülköző, illetve ékszer szerepel.

 

 

Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóság